Jonnie Boer

Jonnie Boer (Giethoorn, 9 januari 1965) is de internationaal bekende chef-kok en eigenaar van driesterren-restaurant De Librije in Zwolle.

Hij is getrouwd met Thérèse, tevens eigenaar, sommelier en gastvrouw in De Librije. Jonnie Boers grootvader was beroepsvisser en bracht hem het vissen op paling, snoek en snoekbaars bij. Hij begon als kok in een restaurant in de Overijsselse stad Steenwijk. Op vierentwintigjarige leeftijd werd hij chef-kok bij De Librije en enkele jaren later kochten Boer en zijn vrouw Thérèse het restaurant, waarna hem in 1993 de eerste Michelinster werd toegekend. Op zijn 33e, in 1999, volgde de tweede ster en daarmee was hij de jongste tweesterrenkok in Nederland.
In 2004 was De Librije, na Parkheuvel in Rotterdam, het tweede restaurant in Nederland dat een derde ster kreeg. De natuur geldt als Jonnie Boers inspiratiebron.

In 2008 openden Jonnie en Thérèse een hotel in de oude gevangenis, het zogenaamde Spinhuis van Zwolle, nu genaamd Librije’s Hotel. Daar is ook Librije’s Atelier ondergebracht, de kook- en wijnschool van Jonnie en Thérèse, alsook het tweesterrenrestaurant Librije’s Zusje.

Vanaf 2010 stelde Boer de businessclassmenu’s samen van de KLM, in samenwerking met Maarten Magielse. Sinds zijn tweede restaurant Librije’s Zusje in 2011 een tweede Michelinster werd toegekend, ‘weegt’ Jonnie Boer vijf Michelinsterren, wat in Nederland uniek is en daarbuiten hoogst zeldzaam. Door GaultMillau kreeg hij in de gids voor 2013, ex aequo met chef Sergio Herman, de Grand Prestige Award toegekend. 

Lees ook: Restaurant de Librije

Producten, informatie of recepten zoeken.
Producten, informatie of recepten zoeken.